Buurtgezinnen

 naambordje op hout houtkleur lichte letters 350

Buurtgezinnen.nl: niet meer alleen, maar samen

Herkent u dat? Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin. Er hoeft maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Daardoor lukt het niet meer voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. En er is niemand in de buurt om even op terug te vallen, waardoor de problemen steeds zwaarder worden. Voor deze gezinnen is er Buurtgezinnen.nl; een nieuwe vorm van lichte jeugdhulp die gebruik maakt van de kracht van de wijk.

Op tijd een helpende hand

Buurtgezinnen.nl is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook behoefte hebben aan (tijdelijke) ondersteuning bij de opvoeding. Buurtgezinnen.nl zorgt ervoor dat ouders weer even op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Een mooi voorbeeld daarvan is Tamara. Ze heeft twee kinderen. Na haar scheiding vond ze een baan en een huis in een andere gemeente, waar ze geen vrienden of kennissen heeft. Ze werkt fulltime en moet voor haar werk soms ook ’s avonds weg. De kinderen zijn hierdoor veel alleen. Voor de jongste pakt dit niet goed uit. Hij hangt op straat rond als ze er niet is, met vrienden die geen goede invloed op hem hebben. Via Buurtgezinnen is er een steungezin gevonden; een echtpaar met volwassen kinderen die al uit huis zijn. Als Tamara lang moet werken, fietsten de kinderen daarheen in plaats van naar een leeg huis. Ze doen er hun huiswerk en eten mee. Een hele zorg minder voor Tamara, de jongens vinden het ‘heel chill’ om een tweede thuis te hebben. En het opvanggezin vindt het geweldig om Tamara en haar jongens op deze manier te helpen.

Gezinnen voor gezinnen

Buurtgezinnen.nl wil ervoor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin, door een vorm van flexibele ondersteuning te organiseren in de eigen buurt. Dat doen ze met hulp van gezinnen in de buurt die hun ervaring graag inzetten (steungezinnen) om ondersteuning te bieden aan gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen). De gemeente Sittard-Geleen is dit jaar in drie wijken in de gemeente (Geleen-Zuid/Kluis, Oud-Geleen en Munstergeleen) een samenwerking aangegaan met Buurtgezinnen.nl en wil op deze manier het informele netwerk rondom kwetsbare gezinnen versterken.

Hoe werkt het?

De kracht van Buurtgezinnen.nl is dat de samenwerking van beide kanten vrijwillig en gelijkwaardig is.

Samen met de lokale coördinator van Buurtgezinnen.nl, Nicole van der Veeke, worden vraag- en steungezinnen aan elkaar gekoppeld. Het steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen, zodat zij veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin. Die ondersteuning kan bestaan uit de kinderen naar sport of zwemles brengen, ze af en toe op te vangen of een rustige huiswerkplek te bieden. Maar ook uit meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze. De gezinnen maken samen met Buurtgezinnen.nl afspraken over de inhoud en duur van de ondersteuning. Maar het belangrijkste is dat de steungezinnen mee leven en veren met de mogelijkheden en beperkingen van het gezin dat ze ondersteunen. En dat er een goede klik is tussen de beide gezinnen.

Steungezinnen in Geleen gezocht

Steunouders zijn ervaren ouders, die graag wat willen doen voor kinderen en gezinnen in de buurt die het moeilijk hebben en die minstens één dagdeel per week, op vrijwillige basis (dus onbetaald) beschikbaar zijn. Steunouders worden bij hun rol, die soms best moeilijk kan zijn, ondersteund door Buurtgezinnen.nl.

De gemeente is op zoek naar steungezinnen in uw wijk. Lijkt het u wat om op deze manier een ander gezin uit de buurt te helpen? Meldt u zich dan aan via www.buurtgezinnen.nl. Of neem voor meer informatie contact op met Nicole van der Veeke: nicole@buurtgezinnen.nl. Nicole komt graag bij u langs in de wijk om het principe en het belang van het bestaan van Buurtgezinnen.nl toe te lichten.